پایان نامه : مفهوم تحریم هدفمند |
پایان نامه : مفهوم تحریم هدفمند
گفتار سوم: مفهوم تحریم هدفمند
تحریمهای هدفمند، تحریمهای غیرتجاری میباشند که علیه آن دسته از افراد و مقامات برجستهای اعمال میگردند که مسئول تخلف از قواعد بینالمللی هستند. تحریمهای مالی هسته اصلی تحریمهای هوشمند را تشکیل میدهد و اقداماتی از قبیل مسدود کردن داراییهای مالی در خارج از کشور، لغو استمهال بدهیهای خارجی و خودداری از اعطای اعتبارات، وامها و کمکهای دولتی را شامل میشود. همچنین اقداماتی از قبیل محدودید مسافرتهای هوایی بازرگانی (غیر نظامی) محدویت مسافرت و فعالیت دیپلمات و تحریمهای فرهنگی و ورزشی در شمار تحریمهای هدفمند قرار میگیرند.
همچنین جلوگیری یا ایجاد محدودیت در دستیابی به بازارهای مالی خارجی، تحریمهای تسلیحاتی، ممنوعیت پرواز و عدم اعطای فرصتهای آموزشی به عنوان سایر مصادیق تحریمهای هدفمند دکر گردیده است. تحریمهای هوشمند عوامل انسانی و آثار جنبی ناخواسته در نظر میگیرند. آنها معطوف به بخش خاصی میباشند که اعمال تحریم نسبت به آن، فشار را مستقیماً بر افرار مسئول وارد میسازد..
ماده ۴۱ منشور ملل متحد اقداماتی را ذکر نموده است که ممکن است به تنهایی یا درکنار یکدیگر اعمال گردند. این ماده با سیاق تمثیلی که دارد، شورای امنیت را در اعمال تدابیر گوناگون مخیر گذاشته است علاوه بر این، رویه شورای امنیت خصوصاً در ده سال اخیر اعمال تحریمهای هوشمند بوده است. در آنگولا، سیرالئون و لیبریا، شورا صادارت الماس را ممنوع کرده است. همچنین در سیرالئون و لیبریا مسافرتهای بینالمللی را محدود ساخته است و در لیبی، یوگسلاوی، سودان و افغانستان، کاهش مأمورین دیپلماتیک را در نظر گرفته است. تحریمهای تسلیحاتی نیز در عراق، یوگسلاوی سابق، آفریقای جنوبی، لیبی، هائیتی، آنگولا، روآندا، لیبریلا، سیرالئون، افغانستان، اریتره و اتیوپی و در حال حاضر ایران اعمال گریده است.
شورای امنیت در سال ۱۹۷۷ اقدام به وضع تحریمهای تسلیحاتی برضد آفریقای جنوبی نمود. این تحریم به موجب قطعنامههای شماره ۵۵۸(۱۹۸۴) و ۵۹۱(۱۹۸۶) تشدید گردید.
در مجموع، تحریمهای تسلیحاتی در کاهش سخت افزار و تواناییهای نظامی آفریقای جنوبی ناکام بودند. برعکس، این رژیم نژادپرست بود که در بازسازی توانایی نظامی خود به موفقیت دست یافت. گزارش های پیاپی حاکی از آن بود که آفریقای جنوبی معاملات سری تسلیحاتی خود را باسایر کشورها ادامه میداد و تحریمهای تسلحاتی در سطح جهانی را عایت نمیگردید(The United Nations Sanctions Secretariat، ۲۰۰۰، پاراگراف ۱۹).
در قضیه عراق تحریم تسلیحاتی بخشی از یک برنامه تحریم جامع بود که تحریمهای تجاری و هوایی نیز در آن گنجانده شده بود. به موجب قطعنامه شماره ۷۰۰(۱۹۹۱) شواری امنیت مقرراتی را در جهت تسهیل اجرای کامل بندهای مربوط به تحریم تسلیحاتی وضع نمود. به موجب بند ۵ این قطعنامه، شورا مسئولیت نظارت بر ممنوعیتهای فروش یا عرضه سلاح به عراق و تحریمهای مرتبط با آن را که در بند ۲۴ قطعنامه ۶۸۷ (۱۹۹۱) مقرر شده بود. به کمیته ۶۶۱ محول نمود. طبق مقررات فوقالذکر، همه کشورها و سازمانهای بینالمللی ملزم بودند که به تضمین رعایت کامل تحریمهای تسلیحاتی و سایر تحریمهای مرتبط بر ضد عراق کمک نمایند؛ هر گونه اطلاعات راجع به تخلفات احتمالی سایر کشورها یا اتباع بیگانه از این تحریمها را به کمیته تحریم گزارش دهند و در مورد قرار گرفتن کالاها در شمول مقررات مقررات بند ۲۴ قطعنامه ۶۸۷ (۱۹۹۱) و همچنین احتمال ماهیت دوگانه برخی کالاها با کمیته رایزنی نمایند.
محدودیتهای مسافرتی در میان تحریمهای اعمال شده بر ضد عراق نقش محدودی را ایفاء نموده است. قطعنامه ۶۷۰(۱۹۹۰) از کلیه کشورها میخواست که از اعطای حق فرود و پرواز به هواپیماها به مقصد عراق خودداری نمایند، مگر آنکه هواپیما در یک فرودگاه تعیین شده فرود آمده باشد تا از نظر قاچاق یا دارا بودن مجوز کمیته تحریم برای ورود کالا به منطور رفع نیازهای انسانی مورد بارزسی قرار گیرد. عملا این تصمیم از کلیه پروازها به مقصد عراق و از مبدا این کشور جلوگیری مینمود. با وجود این، از ۲۲ سپامبر ۲۰۰۰ یک افزایش تصاعدی در تعداد پروازهای بینالمللی به عراق پدید آمد. تحریمهای هوشمند دارای مزایا و معابی میباشند. در زیر این مزایا و معایب بیان میگردد و در انتها راهکارهای بهبود تحریمهای هدفمند به منظور کارآمدتر ساختن اینگونه تحریمها در نیل به اهداف مورد نظر، ارائه خواهد شد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 04:59:00 ب.ظ ]
|