پایان نامه حقوق در مورد جایگاه مرابحه درعملیات بانکی |
پایان نامه حقوق در مورد جایگاه مرابحه درعملیات بانکی
جایگاه مرابحه درعملیات بانکی
پس از تعریف عقد مرابحه و شناخت انواع و اقسام آن و بیان نقطه نظرات فقها و اندیشمندان فقه اسلامی در خصوص حقانیت و مشروعیت آن و با عنایت به استفاده گسترده آن در عملیات بانکی کشورهای اسلامی و غیراسلامی و همچنین با توجه به شناخت عقود و قراردادها و شیوههای عملیاتی کنونی بانکداری در ایران و سایر کشورهای اسلامی، نوبت به آن رسیده که به نقش و موضع مرابحه در عملیات بانکی پرداخته و کارکردهای مرابحه در عملیات بانکی نقد و بررسی گردد. به نظر میرسد مرابحه دارای قابلیتها و کارکردهای بسیار فراوانی بوده و در صورت توسعه، میتواند بطور کامل جایگزین عقودی همچون فروش اقساطی، مضاربه، مشارکت و جعاله گردد. لذا میبایست ابتدا موارد استفاده از مرابحه در عملیات بانکی توضیح داده شود و پس از آن مزایا و معایب مرابحه نقد و بررسی گردد. در ادامه تلاش میگردد علل و موانعی که باعث عدم استفاده گسترده از این عقد شده را بیان و در این جهت چاره اندیشی نماییم.
۳-۱٫موارد استفاده از مرابحه در عملیات بانکی
یکی از ویژگی های عقد مرابحه وسعت کاربرد آن در مقایسه با سایر عقود بانکی می باشد. از جمله کاربردهای آن در عملیات بانکی می توان ارائه تسهیلات، اوراق بهادار مرابحه، و کارت اعتباری بر مبنای مرابحه را نام برد. ازاین رو می بایست کارکردهای عقد مرابحه در عملیات بانکی به تفصیل، بررسی گردد.
۳-۱-۱٫ ارائه تسهیلات بانکی براساس قرارداد مرابحه
تسهیلات بانکی از منظر مبلغ تسهیلات و مورد مصرف به تسهیلات خرد و تسهیلات کلان تقسیم میگردد.
۳-۱-۱-۱٫ تسهیلات خرد
تسهیلات خرد به وامهای کوچکی اطلاق میگردد که معمولاً جهت رفع نیازهای ضروری و شخصی افراد و مؤسسات تولیدی و خدماتی و بازرگانی پرداخت میگردد. شایعترین آنها در بخش قرضالحسنه شامل: قرضالحسنه ازدواج، قرضالحسنه تأمین مسکن، قرضالحسنه کمک هزینه درمان بیماری، قرضالحسنه کمک هزینه سفر حج، قرضالحسنه کمک هزینه شهریه دانشجویی و قرضالحسنه خوداشتغالی و در عقود مبادلهای و مشارکتی شامل: خرید کالای با دوام، خرید خودرو، خرید مسکن، تعمیر مسکن، خرید مواد اولیه و لوازم یدکی و ابزار کار جهت تولید و خدمات و خرید سایر کالاها و خدمات تا سقف مبلغ مشخص میباشد.[۱] یکی از کارکردهای مرابحه آنستکه بانکها میتوانند بدر خواست متقاضی کالاها و خدمات مورد نیاز وی را تهیه و تملیک و سپس آنان را در قالب عقد مرابحه به متقاضی واگذار نمایند. علاوه بر انطباق کامل مرابحه با فقه اسلامی، دامنه کاربرد و تنوع در شیوههای پرداخت باعث میشود جایگزین مناسبی برای عقود فوق الذکر گردد.
۳-۱-۱-۲٫ تسهیلات کلان
۳-۱-۲٫ کارتهای اعتباری مرابحه و اعتبار در حساب جاری
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 05:45:00 ب.ظ ]
|