پایان نامه : معرفی انواع کارتهای اعتباری و بررسی مزایای کارت اعتباری مرابحه در مقایسه با سایر مدلهای کارت اعتباری |
پایان نامه : معرفی انواع کارتهای اعتباری و بررسی مزایای کارت اعتباری مرابحه در مقایسه با سایر مدلهای کارت اعتباری
۳-۱-۲-۴٫ معرفی انواع کارتهای اعتباری و بررسی مزایای کارت اعتباری مرابحه در مقایسه با سایر مدلهای کارت اعتباری
علیرغم اینکه کاملترین عقدی که در پروسه عملیاتی کارتهای اعتباری چه در ایران و چه در سایر کشورها پیشنهاد گردیده مرابحه میباشد، لیکن شایسته است بارزترین شیوههای اجرای کارت اعتباری که در ایران و برخی کشورهای دیگر قبلاً اجرا شده و یا در حال حاضر متداول میباشد نام برده و مختصراً توضیح داده شود، سپس رویکرد فقه اسلامی را در خصوص تکتک آنها بیان و مزایای کارت مرابحه در برابر آنها نقد و بررسی گردد.
۳-۱-۲-۴-۱٫ کارت اعتباری براساس بیع العینه:
بیع العینه به این معنی است که کسی کالای خود را بصورت نقد میفروشد و ثمن آن را تحویل میگیرد و سپس آن کالا را بصورت نسیه مدت دار از خریدار میخرد و ثمن آن را در آینده میپردازد و یا اینکه کسی کالایی را بصورت نسیه میخرد و بعد آنرا بصورت نقد به خود فروشنده میفروشند. کارت اعتباری بر مبنای بیع العینه مدل کارت اعتباری کشور مالزی موسوم به (بانک کارت اسلامی) میباشد. شیوه عملیاتی این مدل کارت اعتباری بدین نحو است که مشتری به بانک ناشر مراجعه نموده و تقاضای استفاده از کارت اعتباری مینماید. آنگاه بانک دارایی معینی را که در تملیک خود دارد به صورت نسیه به مشتری میفروشد و بعد مشتری همان دارایی را به ارزش بهای تمام شده کالا به صورت نقد به بانک فروخته و بانک قیمت نقد دارایی را به حساب کارت اعتباری مشتری واریز مینماید. البته بانک هنگام فروش کالا به مشتری سود خود را در قیمت کالا لحاظ مینماید، لیکن مشتری هنگام فروختن مجدد کالا به بانک آنرا به قیمت منهای سود به بانک میفروشد. در انتها بانک مجدد مالک کالای خود و مشتری نیز به وجود نقد مورد تقاضای خود دست مییابد و مختار است آنرا صرف نیازمندیهای خود نماید.[۱] با اندکی تأمل در این نحوه انجام کار مشاهده میشود که مصداق بارز ربا بوده و معامله صوری صورت میپذیرد. به همین دلیل از دیدگاه عامه فقهای شیعه و اهل سنّت بیع العینه قرارداد باطلی میباشد.
۳-۱-۲-۴-۲٫ کارت اعتباری براساس تورّق:
شیوه عملیاتی تخصیص منابع بابت کالاهای غیرمنقول در بانک اسلامی برهاد مالزی با عنوان (تأمین مالی دارایی براساس تورق) براین اساس بنیان نهاده شده است.[۲] این مدل کارت اعتباری در بانکهای عربستان سعودی نیز متداول میباشد. تورق شباهت زیادی با بیع العینه دارد. با این تفاوت که به جای آنکه کالای فروخته شده به مشتری توسط بانک (بصورت قسطی)، مجدداً بوسیله بانک خریدار شود (بصورت نقدی)، یک واسطه بجای خریدار این عمل را انجام میدهد بطوریکه بجای آنکه مشتری کالای خریداری شده را به بانک بفروشد، آن را به دلال فروخته و دلال کالا را به بانک میفروشد. در این عمل مشتری وجه نقد را بجای بانک از دلال میگیرد.[۳] در واقع طراحی کارت اعتباری تورق در جهت ایرادات وارده از طرف منتقدین بیع العینه صورت پذیرفته است. در این مدل انجام کار اگرچه وجود سه عامل مشتری و واسطه و بانک دیدگاه با احکام اسلامی مغایرت ندارد، لیکن بدلیل تبانی که در بطن آن نهفته است شبیه بیعالعینه و مصداق ربا میباشد. بنابراین این مدل عملیاتی کارت اعتباری نیز هم از نظر فقهای اسلامی و هم از دیدگاه عقل و منطق مردود میباشد.
۳-۱-۲-۴-۳٫ کارت اعتباری براساس قرارداد اجاره:
۳-۱-۲-۴-۴٫ کارت اعتباری براساس قرارداد قرضالحسنه:
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 05:46:00 ب.ظ ]
|