پایان نامه نقض حقوق و آزادیهای سیاسی بر اثر تحریم اقتصادی |
پایان نامه نقض حقوق و آزادیهای سیاسی بر اثر تحریم اقتصادی
ج: نقض حقوق و آزادیهای سیاسی بر اثر تحریم اقتصادی
نتیجه اخذ شده از مطالب پیش گفته مبنی بر اینکه همکاری سازنده و توسعه اقتصادی تضمین کننده آزادی سیاسی نمیباشد و انجام معاملات و سرمایه گذاری میتواند موجب تقویت نظامهای سرکوبگر شود، به این معنا نیست که اقداماتی که به منظور کارهای توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری صورت میگیرد به سقوط نظامهای دیکتاتوری منجر خواهد شد.
تحریمها معمولاً به مشکلات اقتصادی منجر می گردند، اما این پیامدها غالبا برای بوجود آوردن تغییرات سیاسی مطلوب در کشور مورد تحریم، ناکافی یا بی تأثیر میباشد. به علاوه تحریمها برای افراد عادی هزینه های فراوانی دربر دارند و غالبا پی آمدهای ناخواسته ای همچون تقویت رژیمهای منفور را به دنبال دارند.
اعمال تحریمهای اقتصادی به ویژه در مورد نظامهای استبدادی، غالبا موجب تقویت قدرت حکومت ها و در نتیجه، افزایش توان آنها در جهت محدود ساختن فعالیتهای گروه های مخالف میگردد. در همین زمینه، کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در تفسیر عمومی شماره ۸ خود، تقویت قدرت حاکمان سرکوبگر، به وجود آمدن بازار سیاه و سودهای کلان و بادآورده ناشی از آن برای هیأت حاکمه و افزایش کنترل حکومت بر مردم را از آثار ناخواسته تحریمهای اقتصادی برشمرده است(همان، ۳۸).
در واقع در جوامعی که حکومتهای مستبد واقتدارگرا با در اختیار داشتن کلیه ابزارهای اقتصادی، آموزشی و تبلیغی، قدرت را در دست دارند، رابطهای قوی میان صاحبان قدرت سیاسی و افراد برخوردار از قدرت اقتصادی وجود دارد. «همانگونه که نمونه عراق نشان میدهد، در چنین جوامعی با توجه به سیطره دولت بر اقتصاد، آنها در هدایت بازار سیاه چنان عمل میکنند که وضعیت به وجود آمده عملا علیه گروه های مخالف دولت باشد. رژیم و طرفداران آن، حوزه اقتصاد و امنیت را در اختیار دارند. آنها با بهره گرفتن از توان بالای دولتی، عملا کنترل بازار سیاه را در اختیار میگیرند و با کسب درآمدهای بالا در بازار سیاه، آن را به فرصتی برای خود تبدیل مینمایند.»(یزدان فام، ۱۳۵۸، ۷۹۶) بدیهی است این امر به افزایش قدرت سرکوب حکومت منجر خواهد شد و به شدت زمینه نقض حقوق و آزادیهای سیاسی را فراهم خواهد کرد.
در عراق، در طول اجرای برنامه تحریم، با اینکه اغلب شهروندان این کشور از حکومت حمایت نمیکردند، تکیه گاه دیگری نیز نداشتند که به آن روی آورند و مجبور بودند بیشتر به دولت به عنوان منبع تأمین غذا و سایر کالاهای اساسی وابسته باشند. بدین ترتیب تأثیرات اجتماعی تحریمها به تقویت قدرت رژیم حاکم منجر می گردید(همان).
پیامد دیگری که تحریمها به دنبال میآورند، بهره گیری دولتهای مورد تحریم از احساسات ملی گرایانه و نسبت دادن مشکلات به دشمنان خارجی میباشد. در این پدیده که به «صف آرایی پیرامون پرچم» موسوم گردیده است، مخالفان داخلی به همکاری با دشمنان بیگانه متهم میشوند و بدین ترتیب فشارها و محدودیت ها بر آنان افزایش مییابد(همان، ۷۹۷). رهبران سیاسی در کشورهای مورد تحریم با بسیج نمودن مردم در اطراف پرچم و تهییج احساسات مهین پرستانه آنان در برابر فشار خارجی واکنش نشان میدهند. نمونه های عراق و هائیتی نشان داد که حامیان داخلی حکومت مورد تحریم میتوانند از رهگذر اعمال تحریمهای اقتصادی علیه کشورشان مشروعیت کسب نمایند و حمایت سیاسی هموطنان خود را در نتیجه همبستگی ناشی از تحریمها به دست آورند. البته در صورت وجود یک گروه مخالف داخلی مشروع و قوی که مورد حمایت مردم و سازمانهای منطقه ای باشد، تحریمها ممکن است به تقویت هر چه بیشتر این گروه و افزایش احتمال واکنش سیاسی مثبت به تحریمها از سوی حکومت مورد تحریم منجر گردد در آفریقای جنوبی یکی از عوامل موفقیت تحریمها، حمایت کنگره ملی آفریقا از برنامه تحریم بود. ضمن آنکه با توجه به اعمال سیاست تبعیض نژادی، اکثریت جامعه از اعمال تحریمها و تقویت و تداوم آنها حمایت میکردند(Thomas، همان، ۲۳۳).
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 04:58:00 ب.ظ ]
|