پایان نامه طبقهبندی و اقسام اشخاص حقوقی |
پایان نامه طبقهبندی و اقسام اشخاص حقوقی
۱-۴-۲- طبقهبندی و اقسام اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی در حال حاضر به عنوان یکی از واقعیتهای زندگی اجتماعی و حقوقی عصر حاضر محسوب میشوند و همچنان که میتوانند منشأ خدمات اقتصادی و فرهنگی مهمی باشند؛ مثل سایر اشخاص ممکن است در زندگی روزمره خود مرتکب تخلفات و اقداماتی شوند که جرم محسوب شده یا ایجاد مسئولیت مدنی نمایند. بنابراین، اشخاص حقوقی موجوداتی اعتباری هستند که دارای حقوق و تکالیف بوده و زاییدۀ قانون میباشند. مع ذلک شخص حقوقی عبارت است از دستهای از افراد انسانی یا مؤسسهای از مؤسسات تجاری یا خیریه و امثال آنها که قانون به آنها شخصیت میدهد؛ یعنی برای آنها حقوق و تکالیفی شبیه به حقوق و تکالیف انسان، تا آن که میسر است، قائل میشود.[۱]
۱-۴-۲-۱- اشخاص حقوقی حقوق عمومی
دولت از مهمترین اشخاص حقوقی این گروه است و حقوقدانان برای آن، دو نوع شخصیت قائلند؛ یکی، شخصیت حقوقی داخلی دولت و دیگری، شخصیت حقوقی بینالمللی دولت است. سایر اشخاص حقوقی بینالمللی دولت است. سایر اشخاص حقوقی حقوق عمومی عبارتند از شهرداریها و مؤسسات مستقل دولتی که از تابعیت مستقیم دولت بیروناند و امور اداری و مالی خود را مستقلاً تعهد مینمایند و طلبکار و مدیون میشوند. به طور کلی اگر سرمایه شخص حقوقی متصل به دولت و شهرداری باشد یا هدف و نوع فعالیت آنها عمومی باشد، شخص حقوقی مربوط به حقوق عمومی تلقی میشود.
۱-۴-۲-۲- اشخاص حقوقی حقوق خصوصی
این اشخاص مربوط به روابط خصوصی مردم هستند. هدف و فعالیت آنها در زمینه حقوق خصوصی است. بعضی از آنها هدف انتفاعی و بعضی هدف غیرانتفاعی دارند. اشخاص حقوقی حقوق خصوصی را میتوان به سه دسته تقسیم کرد؛ شرکتهای تجاری، مؤسسات غیرتجاری و موقوفات.
شرکتهای تجاری: این شرکتها از گروهی از افراد تشکیل میشوند که اموال یا خدماتی را به منظور فعالیت اقتصادی مشترک و تحصیل سود و منفعت و تقسیم منابع بین خود در میان میگذارند. شرکت تجاری اداری اقسام متعددی است که در قانون تجارت ایران پیشبینی شده و برای آنها شخصیت حقوقی قائل شده است.
مؤسسات غیرتجاری: کلیه تشکیلات و مؤسساتی هستند که برای مقاصد غیرتجاری از قبیل امور علمی، ادبی، سیاسی، مطبوعاتی، فرهنگی، امور خیریه و یا امثال آن تشکیل میشود؛ اعم از آن که تشکیل دهندگان آن قصد انتفاع داشته و یا نداشته باشند.
موقوفات: عبارت از اموالی است که از جریان داد و ستد و معاملات خارجاند؛ به یک هدف نیم و خاص اختصاص داده شدهاند و دارای نوعی شخصیت حقوقی هستند.[۲]
بنابراین اشخاص حقوقی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد نخست اشخاص حقوقی حقوق عمومی که دولت از مهمترین اشخاص حقوقی این گروه است که این قسم از اشخاص حقوقی خارج از موضوع تحقیق حاضر است. و قسم دوم اشخاص حقوقی حقوق خصوصی این اشخاص مربوط به روابط خصوصی مردم هستند. هدف و فعالیت آنها در زمینه حقوق خصوصی است. بعضی از آنها هدف انتفاعی و بعضی هدف غیرانتفاعی دارند. اشخاص حقوقی حقوق خصوصی را میتوان به سه دسته تقسیم کرد؛ شرکتهای تجاری، مؤسسات غیرتجاری و موقوفات که در مباحث آتی به بررسی ماهیت و مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی قسم دوم خواهیم پرداخت.
۱-۴-۳- ماهیت اشخاص حقوقی
در خصوص ماهیت اشخاص حقوقی، اختلافنظر وجود دارد. منشأ این اختلاف نظر مربوط میشود به تفاوت دیدگاه دانشمندان علوم اجتماعی و جامعهشناسی در خصوص این مسأله که آیا جامعه و جمع، مرکب حقیقی است یا اعتباری، و به عبارت دیگر، جامعه و جمع وجود اصیل و عینی دارد یا وجود اعتباری و انتزاعی. برهمین اساس در خصوص ماهیت اشخاص حقوقی نیز دو فرضیه وجود دارد؛ یکی، نظریه فرضی بودن اشخاص حقوقی و دیگری نظریه واقعی بودن اشخاص حقوقی.[۳]
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 05:11:00 ب.ظ ]
|