پایان نامه دانشگاهی : نقایص کمیتههای تحریم و ضرورت اصلاح و ایجاد ساز و کار نظارتی مستقل |
پایان نامه دانشگاهی : نقایص کمیتههای تحریم و ضرورت اصلاح و ایجاد ساز و کار نظارتی مستقل
گفتار دوم: نقایص کمیتههای تحریم و ضرورت اصلاح و ایجاد ساز و کار نظارتی مستقل
نظر به اینکه سازوکار موجود در کمیتههای تحریم نمیتواند به نحو مقتصی حقوق بنیادین اشخاش مشمول تحریم را مورد توجه قرار دهد، ایجاد یک سازوکار نظارتی مستقل که خارج از چاچوب کمیتههای تحریم بر کار این کمیتهها و اثرات سوء تحریمها بر حقوق بنیادین اشخاص مشمول تحریم نظارت نماید، ضروری است. به طور مثال دبیر کل ملل متحد میتواند یک نماینده ویژه برای نظارت بر رعایت حقوق بنیادین اشخاص مشمول تحریم و بررسی اثرات سوء تحریمها بر حقوق بشر منصوب نماید. همچنین، شورای حقوق بشر نیز میتواند یک گزارشگر ویژه راجع به پیشبرد و صیانت از حقوق بشر در اعمال و اجرای قطعنامههای تحریمی منصوب نماید. اگر چه کمیسیون حقوق بشر در قطعنامه ۸۰/۲۰۰۵ (برای مطالعه بیشتر رک:commission on human rights: protection of human rights and fundamental freedoms while countering terrorism, human rights resolution 2005/80, 21 April 2005) انتصاب گزارشگر ویژه پیشبرد و صیانت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی در مقابله با تروریسم (برای مطالعه بیشتر رک:Special rapporteur on the promotion and protection of human rights and fundamental freedoms while countering terrorism) را برای یک دوره سه ساله پیش بینی نمود و پس از تأسیس شورا حقوق بشر نیز مأموریت گزارشگر ویژه تمدید گردید، اما مأموریت وی صرفا ناظر بر بخشی از تحریمهای ملل متحد یعنی قطعنامههای ضد تروریسم و تحریمهای وضع شده علیه اشخاص و گروههای وابسته به طالبان و القاعده میباشد. این در حالی است که در ارتباط با اشخاص حقیقی دیگر که به موجب دیگر قطعنامههای تحریمی شواری امنیت[۱] در لیست تحریمها قرار گرفتهاند یا بر اساس این قطعنامهها در آینده به لیست تحریمها خواهد پیوست، مأموریتی به گزارشگر ویژه فعلی واگذار نشده است. نتیجتا با توجه به این واقعیت که تصویب قطعنامههای تحریمی تحت فصل هفتم منشور و اعمال تدابیز قهری علیه اشخاص حقیقی از سوی شورای امنیت پیوسته رو به افزایش است و ترکیب اعضاء و نحو تصمیم گیری در کمیتههای تحریم نیز نمیتواند به نحو مقتضی از حقوق بنیادین اشخاص مشمول تحریم صیانت نماید، انتصاب یک گزارشگر ویژه توسط شورای حقوق بشر و یک نماینده ویژه از سوی دبیرکل ملل متحد برای نظارت بر تحریمها و صیانت از حقوق بنیادین اشخاص مشمول تحریم امری ضروری است. علاوه بر ضرورت انتصاب یک گزارشگر ویژه از سوی شورای حقوق بشر و یک نماینده ویژه توسط دبیرکل ملل متحد، نحو فعالیت کمیتههای تحریم نیز باید متحول شود. به عنوان گام اول، کمیتههای تحریم تا حد امکان باید جلسات خود را صورت علنی برگزار نماید. مباحثات و مذاکراتی که در جلسات رسمی کمیتههای تحریم به عمل میآید نیز باید ثبت و ضبط شود یا حداقل خلاصه این مذاکرات منتشر و در اختیار همه دولتها و سازمانهای بینالمللی و جوامع مدنی قرار گیرد. درست همانطور که که مذاکرات نمایندگان دولتها و سازمانهای بینالمللی ذیربط در جلسات رسمی شورای امنیت عینا و بدون هیچ دخل و تصرفی به عنوان صورت جلسات شورا ثبت و ضبط میگردد، مقتضی است کمیتههای تحریم نیز صورت جلسات خود را منتشر نمایند. بدین منظور شورای امنیت باید در تصمیمات و قطعنامههای تحریمی نیز صورت جلسات خود را منتشر نمایند. بدین منظور شورای امنیت باید در تصمیمات و قطعنامههای تحریمی که وظایف کمیتههای تحریم را تعیین مینماید، این مسأله را پیش بینی نماید.
در ارتباط با اشخاص حقیقی که در لیست تحریمها قرار میگیرند، نگرانیهای فراوانی در خصوص عدم تأمین تضمینات دادرسی عادلانه برای این اشخاص وجود دارد. به منظور رعایت تضمینات دادرسی عادلانه در مورد این اشخاص، لازم است کمیتههای تحریم پیش از قرار دادن نام اشخاص در لیست تحریمها، به آنها فرصتی برای دفاع و بیان نظرات خود بدهند. این مسأله به ویژه از این جهت ضرورت دارد که چون قرار بر این است که اشخاص مشمول تحریم از دسترسی به اموال خود محروم شوند و داراییهای آنها بلوکه شود- که این امر به نوبه خود منجر به نقض حق بر مالکیت میشود- لذا تضمینات دادرسی عادلانه باید به نحو مقتضی از سوی کمیتههای تحریم برای آنها فراهم شود و کمیتههای تحریم ملزم به رعایت تضمینات دادرسی عادلانه در مورد این اشخاص باشند.
به علاوه در راستای تأمین تضمینات دادرسی عادلانه در مورد اشخاص مشمول تحریم، ضروری است کمیتههای تحریم نام این اشخاص را بدوا به صورت موقت در لیست تحریمها قرار دهد تا در فرصت مقتضی با دقت تمام به بررسی وضعیت و اوضاع و احوال آن شخص و ارتباط وی با گروههای تروریستی و … بپردازند(زهرانی، ۱۳۷۶، ۱۳۸).
بخش پنجم: تحریمهای بینالمللی در چارچوب اقدامات دولتها
هر یک از دولتها بر اساس اصل ارتباط-ارتباط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و … – میتواند آزادانه روابط خود را با سایر کشورها تنظیم و در خصوص قطع یا ادامه این روابط تصمیم گیری نماید. با وجود این اختیار دولتها در این زمینه در یک مورد محدود میشود؛ محدودیتی که ممکن است بوجود آید این است که دولتی به موجب یک معاهده دو یا چندجانبه حق اعمال تحریم را جزئا یا کلا از خود سلب نماید. در عین حال، در چنین موردی نیز چنانچه یکی از طرفهای معاهده مرتکب نقض حقوق بینالملل از جمله قواعد حقوق بشر گردد، اعمال تحریم اقتصادی به عنوان یک اقدام متقابل از سوی دولتهای دیگر مجاز خواهد بود. مطلب دیگری که باید خاطر نشان کرد این است که دولتها نمیتوانند با استناد به اصل آزادی اقتصادی از تحریم اقتصادی به عنوان ابزاری برای اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی بر دولتهای دیگر یا به منظور اعمال سلطه یا کسب امتیارات نامشروع از سایر دولتها استفاده نمایند. به علاوه، اعمال تحریمهای اقتصادی ثانویه برضد دولتهایی که با دولت تحریمشونده روابط اقتصادی برقرار مینمایند، با مخالفت اغلب دولتها و سازمانهای بینالمللی مواجه گردیده است.
گفتار اول: تحریمهای اقتصادی در پرتوی اصل آزادی تجارت و تجارت آزاد
مفهوم اصل آزادی تجارت این است که دولتها اساسا در انجام یا خودداری از انجام مبادلات بینالمللی کاملا مختار میباشند. این اختیار از حق شناخته شده ذاتی و بینالمللی آنها مبنی بر تنظیم آزادانه روابط اقتصادیشان نشأت میگیرد که گاه ممکن است به شکل اعمال تحریمهای اقتصادی بروز نماید، اعم از اینکه این تحریمها در قبال تخلف از موازین حقوق بشر یا سایر اقدامات متخلفانه بینالمللی اعمال گردد و یا آنکه مسبوق به هیچ گونه عمل متخلفانهای نباشد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 07:42:00 ب.ظ ]
|