بررسی حقوقی : اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی به بیان اصول کلی حقوق کیفری |
بررسی حقوقی : اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی به بیان اصول کلی حقوق کیفری
اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی به بیان اصول کلی حقوق کیفری
اختصاص یافته است: اصل قانونی بودن جرم و مجازات، اصل عطف بماسبق شدن مقررات اساسنامه، اصل برائت، مسؤلیت کیفری فردی، عدم صلاحیت دیوان نسبت به اشخاص کمتر از ۱۸ سال، عدم تأثیر سمت رسمی افراد، مسؤلیت فرماندهان نظامی و سایر مقامات ما فوق، نفی مرور زمان، عنصر معنوی جنایت، موجبات معافیت از مسؤلیت کیفری، اشتباه در حکم یا موضوع، دستور مقامات مافوق، تجویز قانونی و اعتبار امر مختومه.
هیچکس را نمیتوان به خاطر یک جرم دو بار در دیوان محاکمه کرد؛ همچنین کسی که به موجب حکم دادگاهی دیگر به خاطر جنایتی محکوم شده است در دیوان محاکمه نخواهد شد. محاکمه افراد در دیوان حضوری است و دیوان فردی را به صورت غیابی محاکمه نمیکند.
تاسیس دیوان کیفری بینالمللی مبتنی بر یک معاهده است، به عبارت دیگر شماری از دولتها توافق کرده اند که مرجعی بینالمللی برای رسیدگی به جرائم موضوع اساسنامه تاسیس نمایند. به موجب اصل اثر نسبی معاهدات، معاهده تنها نسبت به کشورهای معاهد لازم الاجرا ست. دولتهای ثالث علی الاصول تعهد نسبت به اجرای معاهده منعقده بین سایر دولتها ندارد. بدین ترتیب هرگاه دولتی به عضویت دیوان کیفری بینالمللی درنیاید علیالاصول حقوق و تکالیفی در دیوان نخواهد داشت زیرا عدم عضویت یک دولت به این معناست که وی صلاحیت دیوان کیفری را نپذیرفته است.
۴-۱- تحلیل عملکرد دیوان کیفری بینالمللی
انسان از همان ابتدای خلقت به دنبال عدالت در جهان بوده است. امروزه با زیاد شدن جمعیت جهان و محدود شدن منابع انرژی، این عدالت زیر سوال رفته است، وجود جنگهای نابرابر در طول یکصد سال اخیر شاهدی بر این ادعاست. همانطوری که قابل مشاهده است، بعد از جنگ جهانی اول درسال ۱۹۱۹ و در مذاکرات مربوط به صلح ورسای، سخن از محاکمه جنایتکاران جنگی و پیشنهاد تشکیل دیوان کیفری بینالمللی جنبه جدیتری به خود میگیرد و محاکمه امپراتور آلمان به عنوان یک توافق بینالمللی تصور میشود و متاسفانه با توجه به ملاحظات سیاسی در آن زمان هیچ نتیجهای از این توافق گرفته نمیشود. یا میتوان در دهه ۹۰ به تشکیل دو دادگاه بینالمللی برای محاکمه جنایتکاران در یوگسلاوی سابق و روآندا اشاره کرد که درسالهای ۱۹۹۳ و ۱۹۹۴ تشکیل شدند و این دادگاهها نیز نتوانستند احکام خود را عمل نمایند زیرا از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نبودند.
این نمونهها و تجارب نشان میدهند که ملل جهان بهدنبال تشکیل دادگاهی عادل، مستقل و موثر بودند که بتواند بدون توجه به ملاحظات سیاسی و بدون وابسته بودن به یکی از قطبهای اقتصادی عمل نماید. لذا بعد از آغاز بکار دیوان کیفری در سال ۲۰۰۲ همگان بر این تصور بودند که رویای دادگاه عادل و مستقل بینالمللی به وقوع پیوسته است ولی در این خصوص نگرانیهایی بین کشورهای عضو و کشورهایی که هنوز به اساسنامه نپیوستهاند (از قبیل ایران) وجود دارد.
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 06:16:00 ب.ظ ]
|