پایان نامه حقوق در مورد محاسن و معایب اسناد الکترونیکی |
پایان نامه حقوق در مورد محاسن و معایب اسناد الکترونیکی
محاسن و معایب اسناد الکترونیکی
بهرهگیری از محصولات پیشرفت تکنولوژی و استفاده از ابزارهای نوین، همواره در تسهیل و سرعتبخشی به فعالیتها و تعاملات نوع بشر جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است، تا حدی که امروزه یکی از شاخصهای مهم تقسیمبندی کشورها به دستهه ای عقبمانده، در حال توسعه و توسعه یافته یا پیشرفته، میزان بهرهگیری از همین امکانات نوین است. در مورد اینترنت و رایانه نیز امروزه همین حکم صادق است و بهرهگیری از آن بهعنوان ابزار الکترونیک موجد فایدههای بسیاری در زندگی بشر بوده و خواهد بود. از جمله فایدهها و محاسن بکارگیری این ابزار خصوصاً در عرصه تولید اسناد عبارتند از اینکه:
اسناد الکترونیکی محلی نبوده و با بهره گرفتن از فناوری ارتباطات راه دور از هر محلی قابل استفاده میباشند.
همزمان افراد متعددی میتوانند از پیشینههای این اسناد استفاده کنند.
بهسادگی قابل نسخهبرداری میباشند.
از انعطافپذیری بسیاری برخوردارند، به شکلی که ویرایش، بازآرایی، شکلدهی مجدد و ترکیب اطلاعات در آنها به سادگی امکانپذیر است.
از حجم کمی نسبت به اسناد کاغذی برخوردارند و حتی قابلیت فشردگی بیشتر اطلاعات نیز در آنها وجود دارد.
اما به رغم محاسن فراوانی که صرفاً به بخشی از آنها اشاره شد، اشاره شد استفاده از اسناد الکترونیک در کنار فوائد بسیار زیاد، از معایبی نیز برخوردار میباشد. امکان تغییر اسناد الکترونیکی به ویژه در روند واگذاری آن بسیار بیشتر از یک سند کاغذی است و انکار آن به راحتی ممکن است و نیز احتمال گم شدن آن در فضای وسیع مجازی به راحتی قابل تصور است، از سوی دیگر نبود مقررات کافی و عدم تعیین تکلیف اجرای قطعی قواعد موجود در ارتباط با اسناد الکترونیک و ارکان آن همچون امضای الکترونیکی و وجود مقررات دست و پاگیر سنتی و نیز متعدد و تفاوت سیستمها و برنامههای ایجاد و خوانش یک سند که گاهی باعث عدم امکان بازگشایی سند میشود همه و همه از عواملی است که روند جهانی شدن تعاملات الکترونیک را در کشورهای جهان با کندی مواجه ساخته است. اما به رغم مشکلات و موانع یادشده امروزه شتاب خوبی در جهت متمایل ساختن سیستمهای دستی کاغذی به سوی استفاده از فنآوری مبتنی بر وبسایت و اسناد الکترونیکی برای رسیدن به سطوح بالایی از کفایت و اطمینان دیده میشود .
پیش از به رسمیت شناختن اسناد الکترونیکی قابل انتقال همچون چک الکترونیکی در برخی از کشورها مانند آمریکا، بانکداران در مقابل شیوع این سند به جای اسناد سنتی کاغذ محور مقاومت میکردند، زیرا گمان میکردند که پذیرش این نوع اسناد به منزله فرار از مقررات حاکم بر اسناد میباشد و اظهار داشتند که آنچه در اسناد با اهمیت بالا و بالاخص در اسناد تجاری مهم است عنصر قبض و تصرف است که بهطور معمول برای اثبات دارندگی آنها ضروری است، همچنین وضعیت درستی امضای الکترونیکی نیز محل تردید است و بنابراین اعتبار اسناد الکترونیکی مبهم میباشد.
غیر قابل اجتناب بودن استفاده از سیستمهای الکترونیکی بدون کاغذ در جریان انتقال و ویرایش اسناد باعث شد که در سال ۱۹۸۰ اصلاح کنندگان ماده ۴ قانون متحدالشکل تجاری ایالت یوتای آمریکا چندین روش را برای تطبیق این قانون با سیستمهای الکترونیکی که در دهههای آتی جایگزین سیستمهای موجود میشدند مقرر نمایند .
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 05:53:00 ب.ظ ]
|