پایان نامه حقوق : حق شرط در کنوانسیون ۱۹۶۹وین حقوق معاهدات |
پایان نامه حقوق : حق شرط در کنوانسیون ۱۹۶۹وین حقوق معاهدات
ج- حق شرط در کنوانسیون ۱۹۶۹وین حقوق معاهدات
معاهد ۱۹۶۹ وین، در بخش دوم خود ، در مواد ۱۹ ، ۲۰، ۲۱ ، ۲۲ و ۲۳ به مساله حق شرط میپردازد .
با مطالعه این مواد، به نظر میرسد دو اصل کلی براین نظام حاکم است:
اصل اختیار دولتها در محدود کردن دامنه تعهدات قراردادی.
اصل اختیار دولتهای دیگر در پذیرفتن شرط دولتی که خواستار تحاشی از تعهدات قراردادی شده است .
به موجب اصل اول ، اختیار دولتها در محفوظ نگه داشتن بعضی امتیازات ملی منوط به اجازه دولتهای دیگر نیست و به موجب اصل دوم ، حقوق محفوظ زمانی در قبال دولت دیگر قابل استناد است که آن دولت این محدودیت را پذیرفته باشد. در این حالت شرط یکجانبه است و پذیرش دولت دیگر، رابطهای قراردادی میان دو دولت برقرار میکند.[۱]
به موجب قسمت اول ماده ۱۹، کنوانسیون اصل حاکمیت دولتها را به عنوان اساس در نظر گرفتند و معتقد به استقلال اراده دولتهاست . طبق این ماده دولتها میتوانند به هنگام امضا، قبول ، تصویب ، تایید یا عضویت در یک معاهده ، تعهدات خود را نسبت به برخی از مواد معاهده محدود سازند.
با این تصور غلط است که برای این حق محدودیتی وجود ندارد . ماده ۱۹ کنوانسیون۱۹۶۹ وین ، در خصوص اعمال حق شرط نسبت به مفاد معاهده ، محدودیتهایی را برای دولتها بیان نموده است .
و دلیل این محدودیتها این است که هر دولت تا آنجا میتواند از این حق استفاده کند که محدودیتهای مورد نظرش با موضوع و هدف معاهده مباینت نداشته باشد و در دو حالت امکان دارد شروط یک جانبه دولتها با موضوع و هدف معاهده تناقض داشته باشد.
یک : معاهده اصولا ً حق شرط را ممنوع کرده باشد.
دو : زمانی که آن حق شرط در زمره شروطی نباشد که معاهده اجازه داده است.[۲]
اگر معاهده به هر یک از دولتهای طرف معاهده اجازه داده باشد حق حاکمیت خودش را در قبال بعضی مقررات معاهده حفظ کند و محدودیت دیگری هم قائل نشده باشد ، اصل براین است که همه دولتهای طرف معاهده رضایت خود را از پیش نسبت به این قبیل محدودیتها اعلام کردهاند.
اگر معاهده اساسنامه سازمان بینالمللی باشد ، تنها زمانی که این اساسنامه محدودیتی در نظر نگرفته باشد، وارد کردن شرط بر معاهده باید به تصویب رکن صلاحیت دار سازمان برسد. به محض اینکه رکن صلاحیت دار آن شرط را پذیرفت ، مانند آن است که تمام دولتهای عضو سازمان آن محدودیت را پذیرفتهاند.
( بند ۳ ماده ۲۰) [۳]
اما اگر شرط « حقوق محفوظ» را دولتهای دیگر قبول نکرده باشند ، در این حالت ، معاهده فقط میان دولتی که حق یا حقوقی را برای خود محفوظ داشته و دولتی که آن را پذیرفته است به صورت محدود اجرا میشود.
امااگر به دلیل شمار محدود دولتهایی که در مذاکرات مربوط به تهیه و انعقاد آن معاهده شرکت داشتهاند، معاهده مستلزم آن باشد که به صورت کامل به اجرا در بیاید و یا موضوع و هدف معاهده چنین اقتضاء کند که معاهده باید کامل اجرا شود ، دولت شرط گذار تنها زمانی میتواند عضو معاهده شود که همه آن دولتها شرط « حقوق محفوظ » او را بپذرند ، در غیر این صورت نمیتواند به آن معاهده ملتزم شود . ( بند ۲ ماده ۲۰)[۴]
بند ۴ ماده ۲۰ نیز مقرر میدارد: زمانی که حق شرطهای ابرازی مشمول بندهای ۱ و ۲ و۳ ماده ۲۰ نشوند و معاهده نیز نحوه دیگری را مقرر نکرده باشد:
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 05:40:00 ب.ظ ]
|