خرید اینترنتی فایل پایان نامه : بازداشت موقت مرتد |
خرید اینترنتی فایل پایان نامه : بازداشت موقت مرتد
بازداشت موقت مرتد
بر طبق نظر برخی از فقهای اهل سنت بازداشت موقت مرتد ملی به مدت سه روز پذیرفته شده است، پس اگر توبه کند آزاد میشود در غیر این صورت کشته میشود.
گفتار اول- بازداشت مرد مسلمان مرتد
ارتداد به معنای کفر ورزیدن پس از اسلام است. کافر شدن یا به مجرد نیت است مثل قصد کافرشدن؛ یا به بیان سخنان کفرآمیز مثل انکار آفریدگار یا پیامبران یا حلال دانستن حرامی به وسیله گفتار و ملاک، انکار چیزی است که وجود آن در دین ضروری است؛ و یا ارتکاب عمل کفرآمیز مثل انجام عمدی کاری به قصد تمسخر صریح دین یا انکار آن است. مانند پرت کردن قرآن کریم یا بخشی از آن در مزبله از روی عمد و یا سجده کردن بر بت. (آیتی و امینی، ۱۳۸۴، ۶۲۸)
فقهای ما اتفاق دارند که مرتد اگر فطری باشد، کشته میشود و اگر ملی باشد تا سه روز از او میخواهند توبه کند و درباره بازداشت او چیزی نگفتهاند. گرچه برخی گفتهاند، که فقهایی که گفتهاند، تا سه روز از او میخواهند توبه کند، لازمه دارد بازداشت او را. (طبسی، ۱۳۸۲، ۲۲۷)
اما در هر صورت در میان عبارات فقهای شیعه، از بازداشت مرتد ملی چیزی یافت نمی شود. ولی از طریق اهل سنت، فتوا به بازداشت مرتد وارد شده است: سمرقندی در تحفهالفقها فتوا داده است که مرتد بازداشت میشود و تا سه روز اسلام به او عرضه میشود. چنان که ابوحنیفه معتقد است، مرتد در مرتبه سوم حبس میشود. (عسکری، ۱۳۸۸، ۱۴۵)
روایاتی که از طریق اهل سنت بیان شده عبارت است از:
الف) عبدالرحمن بن عبید عامری از پدرش نقل کرد که گفت: افرادی بودند که جیره و حقوق میگرفتند و با مردم نماز میخواندند؛ ولی در نهان بت میپرستیدند. امام علی (ع) آنها را آورد و درون مسجد گذاشت یا اینکه گفت در زندان گذاشت. سپس فرمود: ای مردم! نظر شما درباره کسانی که از شما جیره و حقوق میگیرند و این بت ها را میپرستند چیست؟ گفتند: آنان را بکش. امام فرمود: نه، با آنان همان کاری را میکنم که با پدر ما ابراهیم کردند. پس آنان را با آتش سوزاند. (ابن ابی شبیه، ۱۴۰۹، ۲۷۰)
ب) ابن قدامه به نقل از موطأ روایتی را نقل کرده که در آن چنین آمده است: شخصی از طرف ابوموسی نزد عمر آمد، عمر به او گفت: آیا خبر تازهای داری؟ گفت: آری، شخصی پس از اسلام، کافر شد. عمر گفت: با او چه کردید؟ گفت: او را گرفتیم و گردنش را زدیم. عمر گفت: چرا او را سه روز حبس نکردید تا به او هر روز یک نان بدهید و از وی بخواهید توبه کند؟ شاید توبه میکرد و به امر خدا گردن مینهاد. خدایا! من حضور نداشتم و دستور ندادم و وقتی به من خبر آن رسید، خشنود نشدم. (عسکری، ۱۳۸۸، ۱۴۶)
برخی از فقها در مورد مرد مسلمان که مرتد شده است، اشارهای به زندان نکرده اند و تنها اشاره کردهاند که به او سه روز فرصت داده میشود تا در کار خود بنگرد و در این مدت اگر برگشت و اسلام آورد، آزاد میشود و الا کشته میشود. طرفداران این نظریه علمایی مثل قاضی ابویوسف، سمرقندی، و ابن قدامه میباشد. برخی از فقها نیز، تصریح به زندان در این سه روز کرده و گفتهاند: مرد مرتد تا سه روز زندانی میشود تا خوب در کار خود بیندیشد و اسلام بیاورد و اگر اسلام نیاورد، کشته میشود. و شاید علت بیان حبس در این مورد، فرار شخص مرتد است. چرا که مجازات مرتد، مرگ است و برای عدم فرار، بازداشت وی ضروری است. طرفداران این نظریه نیز علمایی نظیر جزایری و پیروانش میباشند. (عسکری، ۱۳۸۸، ۴۷)
همانطور که مشاهده شد، برخی از علمای اهل سنت برای مرتد سه روز بازداشت تجویز کرده اند، تا اسلام به او عرضه شود و اگر نپذیرفت کشته شود و برخی نیز به این بازداشت اشاره نکرده و تنها به ذکر سه روز فرصت برای پذیرش اسلام اکتفا کردهاند، ولی فقیهان شیعه از بازداشت شخص مرتد سخنی به میان نیاوردهاند. اما برخی گفتهاند: همین که در مرتد ملی به او سه روز فرصت و مهلت داده میشود تا اسلام را بپذیرد، لازمه دارد بازداشت او را. (عسکری، ۱۳۸۸، ۱۴۸) به نظر حرفی قابل قبول میباشد، و به نظر این مدت حبس به عنوان مجازات او محسوب نشود بلکه برای عدم فرار وی از پنجه عدالت و به عنوان یک قرار تأمین باشد.
گفتار دوم- بازداشت زن مسلمان مرتد
زن مرتد، اگرچه فطری باشد به قتل نمیرسد، بلکه برای همیشه حبس میشود و در اوقات نمازهای پنج گانه به مقداری که حاکم صلاح میداند تنبیه میشود و در حبس به سختترین کارها وادار میشود و خشنترین لباسها را به او میپوشانند و بدترین غذاها را به او می دهند تا آنکه توبه کند یا بمیرد. (آیتی و امینی، ۱۳۸۴، ۶۲۹)
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-01-29] [ 07:16:00 ب.ظ ]
|